
W dniu 19 października w Zespole Szkół w Sokołowie Młp. , w ramach projektu „Zwiększenie szans na rynku pracy. Nowa oferta szkolnictwa zawodowego w jednostkach oświatowych powiatu rzeszowskiego” nr FEPK.07.13-IP.01-0037/23 dofinansowanego w ramach programu regionalnego Fundusze Europejskie dla Podkarpacia 2021-2027 , PRIORYTET 7 FEPK.07 Kapitał ludzki gotowy do zmian DZIAŁANIE FEPK.07.13 Szkolnictwo zawodowe, rozpoczął się cykl zajęć praktycznych „Zdrowe jest czadowe”
Cele główne zajęć:
- rozwijanie zainteresowań kulinarnych uczniów poprzez naukę sporządzania posiłków zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
- kształcenie nawyków niezbędnych w przyszłej pracy zawodowej,
- zagospodarowanie wolnego czasu uczniów poprzez eksperymentowanie w kuchni.
Cele szczegółowe zajęć:
- stosowanie receptur gastronomicznych,
- rozróżnianie metod i technik sporządzania posiłków zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
- organizacja pracy własnej i grupy,
- doskonalenie umiejętności praktycznych,
- łączenie teorii z praktyką.
W spotkaniu wzięło udział 8 uczniów z Technikum żywienia i usług gastronomicznych (Klaudia Ożóg, Martyna Zagaja, Magdalena Partyka, Kacper Wielgosz, Izabela Drelich, Izabela Matuła, Katarzyna Łyko, Monika Jaskot).
Opiekunem grupy, a zarazem prowadzącym zajęcia jest Marzena Sobczuk-Puc.
Zajęcia rozpoczęły się od krótkiej pogadanki na temat pierwszego śniadania, które odgrywa kluczową rolę w codziennym odżywianiu.
W kolejnej części zajęć uczniowie przystąpili do ćwiczeń praktycznych. Przygotowali przykładowe śniadaniowe posiłki takie jak:
– Bułkę pełnoziarnistą z szarpanym, gotowanym indykiem i surówką z kapusty,
– Smoothie bowl z truskawkami i nasionami chia,
– Wytrawne muffinki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami,
– Placuszki twarogowe z wanilią.
Nauczyciel w tym czasie obserwował pracę uczestników, korygował błędy i sprawdzał czy uczniowie zrozumieli instruktaż wstępny i prawidłowo realizują przydzielone im zadania.
Aktywne uczestnictwo we wspólnym gotowaniu podczas zajęć kulinarnych, stanowi drogę do samodzielności i niezależności.
#FunduszeEuropejskie
Marzena Sobczuk-Puc
