„ZDROWE JEST CZADOWE” ŚNIADANIE – PORANNA DAWKA ENERGII

W dniu 19 października w Zespole Szkół w Sokołowie Młp. , w ramach projektu „Zwiększenie szans na rynku pracy. Nowa oferta szkolnictwa zawodowego w jednostkach oświatowych powiatu rzeszowskiego” nr FEPK.07.13-IP.01-0037/23 dofinansowanego w ramach programu regionalnego Fundusze Europejskie dla Podkarpacia 2021-2027 ,  PRIORYTET 7 FEPK.07 Kapitał ludzki gotowy do zmian DZIAŁANIE FEPK.07.13 Szkolnictwo zawodowe, rozpoczął się cykl zajęć praktycznych „Zdrowe jest czadowe”

Cele główne zajęć:

  • rozwijanie zainteresowań kulinarnych uczniów poprzez naukę sporządzania posiłków zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
  • kształcenie nawyków niezbędnych w przyszłej pracy zawodowej,
  • zagospodarowanie wolnego czasu uczniów poprzez eksperymentowanie w kuchni.

Cele szczegółowe zajęć:

  • stosowanie receptur gastronomicznych,
  • rozróżnianie metod i technik sporządzania posiłków zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
  • organizacja pracy własnej i grupy,
  • doskonalenie umiejętności praktycznych,
  • łączenie teorii z praktyką.

W spotkaniu wzięło udział 8 uczniów z Technikum żywienia i usług gastronomicznych (Klaudia Ożóg, Martyna Zagaja, Magdalena Partyka, Kacper Wielgosz, Izabela Drelich, Izabela Matuła, Katarzyna Łyko, Monika Jaskot).

Opiekunem grupy, a zarazem prowadzącym zajęcia jest Marzena Sobczuk-Puc.

Zajęcia rozpoczęły się od krótkiej pogadanki na temat pierwszego śniadania, które odgrywa kluczową rolę w codziennym odżywianiu.

W kolejnej części zajęć uczniowie przystąpili do ćwiczeń praktycznych.  Przygotowali przykładowe śniadaniowe posiłki takie jak:

Bułkę pełnoziarnistą z szarpanym, gotowanym indykiem i surówką z kapusty,

Smoothie bowl z truskawkami i nasionami chia,

Wytrawne muffinki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami,

– Placuszki twarogowe z wanilią.

Nauczyciel w tym czasie obserwował pracę uczestników, korygował błędy i  sprawdzał czy uczniowie zrozumieli instruktaż wstępny i prawidłowo realizują przydzielone im zadania.

Aktywne uczestnictwo we wspólnym gotowaniu podczas zajęć kulinarnych, stanowi drogę do samodzielności i niezależności.

#FunduszeEuropejskie

Marzena Sobczuk-Puc

Może Cię zainteresować...