27 września i 11 października w Zespole Szkół w Sokołowie Młp. , w ramach projektu „Zwiększenie szans na rynku pracy. Nowa oferta szkolnictwa zawodowego w jednostkach oświatowych powiatu rzeszowskiego” nr FEPK.07.13-IP.01-0037/23 dofinansowanego w ramach programu regionalnego Fundusze Europejskie dla Podkarpacia 2021-2027 , PRIORYTET 7 FEPK.07 Kapitał ludzki gotowy do zmian DZIAŁANIE FEPK.07.13 Szkolnictwo zawodowe, rozpoczął się cykl zajęć praktycznych „Zdrowe jest czadowe”.
Opiekunem grupy, autorem i prowadzącym zajęcia jest Marzena Sobczuk-Puc.
Na początku spotkania uczniowie zapoznali się z bieżącą tematyką oraz zasadami sporządzania posiłków wchodzących w skład pierwszego i drugiego śniadania wg. Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
W kolejnej części warsztatów uczniowie przystąpili do ćwiczeń praktycznych. Na postawie przygotowanych receptur wykonano:
- Cesarski omlet z owocami,
- Omlet – tortilla,
- Wrap z serka wiejskiego,
- Kakaowy placek owsiany z owocami,
- Pełnoziarniste panini z pesto bazyliowym,
- Pasty twarogowe,
- Sałatkę z pieczoną dynią i szarpanym kurczakiem.
W tym czasie nauczyciel udzielał instruktażu, obserwował sposób wykonania zadań, korygował błędy i podpowiadał jak usprawnić poszczególne czynności.
Zajęcia przebiegały w twórczej i miłej atmosferze, Uczniowie chętnie angażowali się w przygotowanie potraw, wykazywali zainteresowanie i aktywnie korzystali ze wskazówek. Na zakończenie wspólnie dokonano degustacji przygotowanych potraw, omawiając ich smak, wartości odżywcze i sposób podania.
Dzięki praktycznym działaniom młodzież nabyła umiejętności przygotowywania prostych smacznych i zdrowych potraw. Spotkanie okazało się wartościowe pod względem edukacyjnym i kulinarnym integrującym grupę.
#FunduszeEuropejskie
Marzena Sobczuk-Puc





















