ZAPACHNIAŁO ŚWIĘTAMI – KIERAMASZ CHARYTATYWNY

Zbliża się okres Świąt Bożego Narodzenia, czas wypieków, ubierania choinki i innych przygotowań. Ta przedświąteczna „gorączka” stała się doskonałą okazją do zorganizowania CHARYTATYWNEGO KIERMASZU BOŻONARODZENIOWEGO.
Dopełnieniem magicznej atmosfery są smaki i zapachy, do których wracamy w tych wyjątkowych chwilach.
W ramach zajęć praktycznych klasa III aT, Wiktoria Cisek i Kacper Osetek
z klasy II bT wraz z p. Marzeną Sobczuk-Puc postanowiła trochę tego magicznego
i świątecznego zapachu wnieść do szkoły. Przez cały czwartek, korzenny zapach pierników unosił się w powietrzu i wabił wszystkich uczniów prosto do pracowni gastronomicznej.
W piątek 15 grudnia wybrani uczniowie zajęli się ich dekoracją.

Celem kiermaszu było kultywowanie kulinarnych tradycji bożonarodzeniowych, dzielenie się przepisami kulinarnymi, wypiek i dekoracja pierników.
Ponadto akcje charytatywne wzbudzają poczucie własnej wartości, uwrażliwiają na potrzeby innych (słabszych, mniej sprawnych, mniej zaradnych…), integrują środowisko, uczą empatii, a przede wszystkim tego, że wspólnie możemy zrobić więcej!
Taka praca to sama przyjemność, gdyż efekt przerósł oczekiwania wszystkich. Upieczono i udekorowano ponad 220 szt. pierniczków, które w mgnieniu oka znalazły swoich nabywców. Uczniowie zajęć wykazali się ogromną pomysłowością, kreatywnością, wrażliwością oraz umiejętnością pracy w grupie.
Cały dochód ze sprzedaży został przeznaczony na dom dziecka w Seeta – miejscowość niedaleko stolicy Ugandy – Kampali.

Marzena Sobczuk-Puc

Może Cię zainteresować...