
W sobotę 11 lutego 2023 r. w Zespole Szkół w Sokołowie Młp. , w ramach projektu „Droga do sukcesu. Szkoły Powiatu Rzeszowskiego bliżej rynku pracy”, odbyło się pierwsze spotkanie dla drugiej grupy uczniów, przygotowujących się do egzaminu zawodowego z kwalifikacji HGT. 02 Przygotowanie i wydawanie dań.
W drugim półroczu na zajęcia uczęszcza 8 osób: Baran Weronika, Chamot Wiktoria, Czerepak Kazimiera, Stępień Justyna – uczennice klasy 3bT, Adrian Rzeszutek – uczeń klasy 2 aT oraz Bednarz Liliana, Krawczyk Martyna, Rosół Monika – uczennice klasy 1 bT.
Podczas zajęć praktycznych powtórzono i utrwalono wiedzę z zakresu:
– zasad sporządzania i formowania ciasta naleśnikowego,
– przeprowadzania obróbki cieplnej – smażenia,
– zasad sporządzania i podawania dipów,
– zasad sporządzania deserów podawanych na zimno,
– doboru zastawy stołowej oraz sztućców do ekspedycji potraw.
Do wykonania zadań praktycznych nauczyciel przygotował receptury w skład których wchodziły: krokiety z pieczarkami i jajami, dip ze świeżym ogórkiem i kisiel kawowy.
Nauczyciel starał się wyłapać i skorygować błędy popełniane przez uczniów podczas sporządzania potraw oraz omówił jakie kryteria oceniania były brane pod uwagę.
Marzena Sobczuk-Puc