
W sobotę 19 listopada w Zespole Szkół w Sokołowie Młp. , w ramach projektu „Droga do sukcesu. Szkoły Powiatu Rzeszowskiego bliżej rynku pracy”, odbyły się czwarte, dodatkowe zajęcia dla uczniów przygotowujących się do egzaminu zawodowego z kwalifikacji HGT. 02 Przygotowanie i wydawanie dań.
W spotkaniu wzięło udział 8 osób z klasy 3bT.
Spotkanie rozpoczęło się od powtórzenia i utrwalenia wiedzy z zakresu:
– zasad obróbki wstępnej warzyw, owoców i mięsa zwierząt rzeźnych,
– zasad obróbki cieplnej polegającej na duszeniu mięsa,
– zasad sporządzania ciast w naczyniu na przykładzie klusek kładzionych oraz przeprowadzania obróbki cieplnej,
– zasad sporządzania surówek, zabezpieczania przed ciemnieniem,
– zasad podawania potraw z doborem zastawy stołowej i sztućców.
Następnie uczniowie wykonali po dwie porcje: gulaszu wieprzowego, klusek kładzionych oraz surówkę z marchewki i jabłka.
Nauczyciel starał się wyłapać i skorygować błędy popełniane przez uczniów podczas sporządzania potraw oraz omówił jakie kryteria oceniania były brane pod uwagę.
Marzena Sobczuk-Puc