Zajęcia przygotowujące do egzaminu zawodowego

W sobotę 22 października w  Zespole Szkół w Sokołowie Młp. , w ramach projektu „Droga do sukcesu. Szkoły Powiatu Rzeszowskiego bliżej rynku pracy”, odbyło się drugie spotkanie dla uczniów przygotowujących się do egzaminu zawodowego z kwalifikacji HGT. 02 Przygotowanie i wydawanie dań.

Podczas zajęć praktycznych powtórzono i utrwalono wiedzę z zakresu:

– zasad sporządzania ciasta naleśnikowego,

– przeprowadzania obróbki cieplnej i formowania naleśników,

– zasad sporządzania i podawania dipów,

– zasad sporządzania deserów podawanych na zimno,

– doboru zastawy stołowej oraz sztućców do ekspedycji potraw.

Do wykonania zadań praktycznych nauczyciel przygotował receptury na które składały się:

krokiety z pieczarkami i jajami, dip ze świeżym ogórkiem i kisiel cytrynowy.

Nauczyciel starał się wyłapać i skorygować błędy popełniane przez uczniów podczas sporządzania potraw oraz omówił jakie kryteria oceniania były brane pod uwagę.

Marzena Sobczuk-Puc

Może Cię zainteresować...