
W sobotę 22 października w Zespole Szkół w Sokołowie Młp. , w ramach projektu „Droga do sukcesu. Szkoły Powiatu Rzeszowskiego bliżej rynku pracy”, odbyło się drugie spotkanie dla uczniów przygotowujących się do egzaminu zawodowego z kwalifikacji HGT. 02 Przygotowanie i wydawanie dań.
Podczas zajęć praktycznych powtórzono i utrwalono wiedzę z zakresu:
– zasad sporządzania ciasta naleśnikowego,
– przeprowadzania obróbki cieplnej i formowania naleśników,
– zasad sporządzania i podawania dipów,
– zasad sporządzania deserów podawanych na zimno,
– doboru zastawy stołowej oraz sztućców do ekspedycji potraw.
Do wykonania zadań praktycznych nauczyciel przygotował receptury na które składały się:
krokiety z pieczarkami i jajami, dip ze świeżym ogórkiem i kisiel cytrynowy.
Nauczyciel starał się wyłapać i skorygować błędy popełniane przez uczniów podczas sporządzania potraw oraz omówił jakie kryteria oceniania były brane pod uwagę.
Marzena Sobczuk-Puc