
Bieżący rok szkolny jest rokiem jubileuszu 80-lecia Szkoły. Do jubileuszowych przedsięwzięć włączyła się młodzież Technikum pod kierunkiem Marzeny Sobczuk-Puc, organizując Szkolny Konkurs Gastronomiczny „Jubileuszowy Przysmak 80-lecia”.
Konkurs odbył się w dniu 5.06.2024 r. Do konkursu przystąpiło 8 uczniów z klasy I i II technikum żywienia i usług gastronomicznych.
Głównym celem konkursu było przygotowanie autorskiej receptury, a następnie wykonanie przysmaku słodkiego lub słonego w bezpośredniej rywalizacji z innymi uczestnikami w pracowni gastronomicznej. Dwuosobowe zespoły miały za zadanie wykonanie trzech porcji wyrobów w ciągu 180 min. i zaprezentowanie ich w sposób jednoporcjowy lub wieloporcjowy, wraz z ich prezentacją.
Jury w składzie: wicedyrektor – Pani Anna Kolano, Pani Maria Zawada, Pan Artur Piecuch dokonało oceny. Ocenie podlegało: przygotowanie stanowiska pracy, czystość na stanowisku podczas trwania konkursu i po zakończeniu pracy, stosowanie właściwych metod i technik sporządzania wyrobów, a także smak, sposób i estetyka podania, kreatywność i pomysłowość.
Zgodnie z regulaminem nagrody przyznano za:
I miejsce: Zofia Krasoń i Magdalena Partyka z kl. 1bT – bankietowe ciastka biszkoptowe,
II miejsce: Jakub Czerepak i Kacper Kołodziej z kl. 1bT – tartaletki z truskawkami
i kremem malinowym,
III miejsce: Monika Jaskot i Katarzyna Łyko z klasy 2bT – tartaletki z kremem śmietankowym i frużeliną truskawkową.
Jurorzy mieli nie lada problem z wyłonieniem zwycięzców. Zaskoczyła ich różnorodność przygotowanych przysmaków oraz profesjonalizm ich przygotowania.
Zwycięzcy otrzymają nagrody z rąk Pana Dyrektora podczas uroczystości zakończenia roku szkolnego.
Marzena Sobczuk-Puc