Nowe trendy, nowe smaki – podróż po kuchniach świata i Europy

„Kuchnie Świata i Europy – nowe trendy w gastronomii” – pod takim hasłem nauczycielki przedmiotów zawodowych gastronomicznych Marzena Sobczuk-Puc, Monika Piszcz, Magdalena Barczak i Karolina Pastuła ukończyły praktyczny 40-to godzinny kurs.

Zajęcia prowadził trener i szef kuchni „Warsztat Qulinarny” Pan Paweł Wojtyga w ZS w Sokołowie Młp.

Celem kursu branżowego było:

  • Poszerzenie wiedzy na temat kuchni świata i współczesnych trendów w gastronomii – wykorzystanie ciekłego azotu i elementów kuchni fusion,
  • Zdobycie nowych umiejętności kulinarnych przydatnych w pracy dydaktycznej,
  • Zyskanie inspiracji do wprowadzania innowacji w nauczaniu przedmiotów gastronomicznych,
  • Rozwijanie kreatywności kulinarnej oraz umiejętności komponowania potraw z różnych kultur kulinarnych.

Szkolenie miało charakter praktyczny i obejmowało poznanie nowoczesnych trendów w kuchniach świata i Europy. Uczestnicy mieli okazję poszerzyć swoją wiedzę kulinarną, a także doskonalić umiejętności praktyczne w zakresie przygotowania różnych potraw charakterystycznych dla kuchni międzynarodowej. W trakcie czterech weekendowych spotkań przygotowano:

– sushi – tradycyjne japońskie danie z ryżu i ryb z elementami nowoczesnej prezentacji,

– zupy: pikantną zupę z krewetkami i pak choi z sosem suki, zupę cebulową i bouillabaisse, meksykańską zupę fasolową z guacamole,

– dania zasadnicze: taco z duszoną wieprzowiną, krewetki z trawą cytrynową i warzywnymi sajgonkami, burrito z wołowiną, makaron tagliatelle z owocami morza,

– desery:  lody limonkowe z karmelizowanymi bananami,  Crème brûlée,   ciasto czekoladowe z lodami przy użyciu ciekłego azotu.

Kurs prowadzony był w formie warsztatowej – nauczycielki samodzielnie przygotowywały potrawy pod kierunkiem prowadzącego, który przekazywał praktyczne wskazówki techniczne.

Szkolenie było kreatywne, smaczne i przede wszystkim z pasją. Dziękujemy serdecznie prowadzącemu Pawłowi za czas, wiedzę, cierpliwość i wyrozumiałość.

Poniżej prezentujemy efekty naszej pracy na załączonych zdjęciach.

Marzena Sobczuk-Puc

Może Cię zainteresować...