„Kuchnie Świata i Europy – nowe trendy w gastronomii” – pod takim hasłem nauczycielki przedmiotów zawodowych gastronomicznych Marzena Sobczuk-Puc, Monika Piszcz, Magdalena Barczak i Karolina Pastuła ukończyły praktyczny 40-to godzinny kurs.
Zajęcia prowadził trener i szef kuchni „Warsztat Qulinarny” Pan Paweł Wojtyga w ZS w Sokołowie Młp.
Celem kursu branżowego było:
- Poszerzenie wiedzy na temat kuchni świata i współczesnych trendów w gastronomii – wykorzystanie ciekłego azotu i elementów kuchni fusion,
- Zdobycie nowych umiejętności kulinarnych przydatnych w pracy dydaktycznej,
- Zyskanie inspiracji do wprowadzania innowacji w nauczaniu przedmiotów gastronomicznych,
- Rozwijanie kreatywności kulinarnej oraz umiejętności komponowania potraw z różnych kultur kulinarnych.
Szkolenie miało charakter praktyczny i obejmowało poznanie nowoczesnych trendów w kuchniach świata i Europy. Uczestnicy mieli okazję poszerzyć swoją wiedzę kulinarną, a także doskonalić umiejętności praktyczne w zakresie przygotowania różnych potraw charakterystycznych dla kuchni międzynarodowej. W trakcie czterech weekendowych spotkań przygotowano:
– sushi – tradycyjne japońskie danie z ryżu i ryb z elementami nowoczesnej prezentacji,
– zupy: pikantną zupę z krewetkami i pak choi z sosem suki, zupę cebulową i bouillabaisse, meksykańską zupę fasolową z guacamole,
– dania zasadnicze: taco z duszoną wieprzowiną, krewetki z trawą cytrynową i warzywnymi sajgonkami, burrito z wołowiną, makaron tagliatelle z owocami morza,
– desery: lody limonkowe z karmelizowanymi bananami, Crème brûlée, ciasto czekoladowe z lodami przy użyciu ciekłego azotu.
Kurs prowadzony był w formie warsztatowej – nauczycielki samodzielnie przygotowywały potrawy pod kierunkiem prowadzącego, który przekazywał praktyczne wskazówki techniczne.
Szkolenie było kreatywne, smaczne i przede wszystkim z pasją. Dziękujemy serdecznie prowadzącemu Pawłowi za czas, wiedzę, cierpliwość i wyrozumiałość.
Poniżej prezentujemy efekty naszej pracy na załączonych zdjęciach.
Marzena Sobczuk-Puc


























