
30 listopada uczniowie klasy 3 AB uczestniczyli w lekcji otwartej, która była zintegrowaniem zajęć praktycznych w pracowni gastronomicznej oraz języka angielskiego zawodowego. Lekcja otwarta miała na celu doskonalenie umiejętności przyrządzania wyrobów cukierniczych oraz zastosowanie słownictwa zawodowego w języku angielskim.
Tego typu lekcje są ciekawym doświadczeniem nie tylko dla uczniów, lecz mają również podnosić kompetencje grona pedagogicznego. Współpraca pomiędzy nauczycielami sprzyja wymianie doświadczeń i pozwala wzbogacić warsztat metodyczny każdego z nas. Dzięki takiej formie prowadzenia lekcji można uzyskać wymierne korzyści w postaci nowych pomysłów na prowadzenie zajęć, analizę własnej pracy z młodzieżą. Uczniowie w ramach zajęć oswajali się z pracą pod presją czasu i pod okiem obserwatorów, co z pewnością zmniejszy stres związany ze zbliżającym się egzaminem praktycznym. Ponadto, mieli możliwość ćwiczenia formułowania krótkich, prostych, spójnych i logicznych wypowiedzi w języku angielskim pozwalających na sprawną pracę w grupie.
Dziękujemy klasie 3 AB za zaangażowanie.
Karolina Pastuła i Katarzyna Łyszczarz-Furtak