
Uczniowie z Technikum (zawód technik żywienia i usług gastronomicznych) i Szkoły Branżowej I stopnia (zawód kucharz) brali udział w kursie kelnerski. W kursie obejmującym 30 godzin udział wzięło 12 uczniów. Kurs odbył się w ramach projektu pt. ,,Droga do sukcesu. Szkoły Powiatu Rzeszowskiego bliżej rynku pracy” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Priorytet IX „Jakość edukacji i kompetencji w regionie” Działanie nr 9.4 Poprawa jakości kształcenia zawodowego.
Tematyka kursu:
- Profesjonalna postawa kelnera
- Zasady funkcjonowania restauracji
- Przygotowanie stanowiska pracy
- Prezentacja zastawy stołowej
- Bielizna stołowa oraz profesjonalne składanie serwetek
- Nakrywanie do stołu, różne warianty menu
- Profesjonalne nakrywanie do stołu
- Obsługa Gości restauracyjnych indywidualnych
- Techniki kelnerskie
- Serwis wina
- Rodzaje serwisu i ich zastosowanie
- Zasady organizacji imprez zbiorowych
- Profesjonalna, kulturalna sprzedaż sugestywna
Po każdym kursie młodzież otrzymuje certyfikat/zaświadczenie. Działania zaplanowane w projekcie przyczynią się do rozwoju umiejętności zawodowych uczniów. Dadzą uczniom szansę na poszerzanie wiedzy potrzebnej na rynku pracy.