
W czwartek 12 października w naszej szkole w ramach projektu „Aktywni w samorządzie” odbyło się kilka zaplanowanych działań: „Rozmowy samorządowe”, „Klasowy Konkurs Pieśni Patriotycznej”, a także „Dzień Edukacji Narodowej”. Z tej okazji swoją kulinarną pasję do gotowania udało się wspólnie połączyć uczniom Technikum żywienia i usług gastronomicznych wraz z p. Marzeną Sobczuk-Puc, którzy specjalnie na to wydarzenie przygotowali poczęstunek.
Technik żywienia i usług gastronomicznych to kierunek chętnie wybierany przez młodzież w ostatnich latach. W Zespole Szkół cechuje go bardzo wysoka zdawalność egzaminów zawodowych, co przy wyborze kształcenia jest bardzo ważne. Od wielu lat nasi uczniowie stają się wizytówką szkoły podczas organizacji szkolnych i pozaszkolnych „imprez kulinarnych”. W ramach zajęć wybrana młodzież przygotowała pyszne gorące potrawy, zimne przekąski, desery oraz ciepłe pizzerinki dla uczestników konkursu.
Przygotowany stół zaskakiwał wszystkich bogactwem potraw, smakiem, pomysłowością i oryginalnością. Potrawy nie tylko cieszyły podniebienie, ale również oczy swym artystycznym wykonaniem. Dodatkowo uczennice klasy pierwszej oraz drugiej przygotowały piękne kompozycje dyniowe, które stanowiły nieodzowny element dekoracji stołów.
Uczniowie z wielkim zaangażowaniem włączyli się w to wielkie przedsięwzięcie. Jestem dumna, że jest mi dane pracować wśród ludzi twórczych, kreatywnych, otwartych i wrażliwych.
Za liczną pomoc, chęci i kulinarne inspiracje uczniów z góry.
Marzena Sobczuk-Puc
