„Jest tylko jeden sposób nauki-poprzez działanie” P.Coelho

Jubileusz szkoły miał na celu uczczenie 80-lecie jej istnienia, z udziałem zaproszonych gości. Szczególną wagę przywiązano do części gastronomicznej, której zadaniem było uświetnienie uroczystości i stworzenie przyjaznej atmosfery podczas części bankietowej. Aby stworzyć niezapomnianą atmosferę i zapewnić gościom wspaniałe doznania kulinarne organizacja jubileuszu wymagała starannego planowania.

Menu na jubileusz zostało starannie dobrane z uwzględnieniem różnych preferencji żywieniowych gości. Świadectwem potwierdzającym te słowa stały się przyrządzone z prawdziwą pasją i smakiem przekąski pod czujnym okiem nauczycieli p. Marzeny Sobczuk-Puc, p. Magdaleny Barczak, p. Karoliny Pastuły.

Uczniowie Technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz  Branżowej szkoły I stopnia na kierunku kucharz przygotowali szeroki wybór finger food (aż 27 specjałów).

Na słono: kanapki bankietowe, koreczki, wytrawne babeczki z sałatką makaronową, chlebek czosnkowy z dipem, słone babeczki z łososiem, mini burgery,  bruschetta z szynką parmeńską, muffinki leśny mech, nuggetsy z kurczaka z sosem truskawkowo-czosnkowym, roladki z szynki, deska serów i wędlin oraz sałatki – jarzynowa, leśna polana z szynką i ananasem.

Na słodko: tiramisu, mus owocowy z chia, szarlotkę na kruszonce, mini serniczki z białą czekoladą i malinami, tartaletki z frużeliną owocową, orzeszki z kremem budyniowym i orzechami, mini bezy z kremem mascarpone i owocami, kruche babeczki z pianką kajmakową, rurki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną, mini deser leśny mech.

Serwowano napoje gorące: kawę na wiele sposobów, herbatę oraz napoje zimne: wodę mineralną, soki i lemoniadę. Kelnerzy dbali o serwis oraz porządek na stołach.

Szczególne słowa uznania pragnę skierować w stronę uczniów.

„Powiedz mi, to zapomnę. Naucz mnie, to może zapamiętam.
Zaangażuj mnie, to się nauczę.
B.Franklin

Dziękuję za Wasze zaangażowanie, poświęcony czas oraz ogromną pracę, jaką włożyliście w przygotowanie poczęstunku na jubileusz 80-lecia naszej szkoły. Wasza pomoc była nieoceniona i przyczyniła się do stworzenia wyjątkowej atmosfery tego dnia. Dzięki Waszemu zaangażowaniu i staranności, goście mieli okazję cieszyć się smacznymi przekąskami, gorącymi napojami i miło spędzić czas przy wspólnym stole. Wasza praca to dowód na to, że potraficie działać z pasją, odpowiedzialnością i w duchu wspólnoty, co jest prawdziwą dumą dla mnie.

Marzena Sobczuk-Puc

Może Cię zainteresować...