
W dniu otwartym szkoły pracownia gastronomiczna tętniła życiem, zapachami i smakiem czekolady.
Z tej okazji razem z Panią Marzeną Sobczuk-Puc – uczniowie technikum żywienia przygotowali wyjątkową prezentację swoich umiejętności kulinarnych, tworząc smaczne
i piękne arcydzieła.
Młodzież szkół podstawowych miała nie tylko okazję podziwiać kunszt i talent uczniów, ale również spróbować przygotowanych przez nich deserów.
Wśród wykonanych specjałów znalazły się między innymi: czekoladowe muffinki, czekoladowe babeczki Ferrero Roche, udekorowane kremem ganache, kruche babeczki
z kremem i owocami, ciastka z bitą śmietanką, kruche ciasteczka maślane. Każda kompozycja była dopasowana w najmniejszym szczególe, co świadczyło o dużym zaangażowaniu i pasji uczniów.
Odwiedzający byli pod wrażeniem zarówno smaku jak i estetyki prezentowanych wyrobów ciastkarskich.
Uczniowie chętnie dzielili się wiedzą, opowiadali o technikach przygotowania, zachęcając młodszych kolegów i koleżanki do nauki w prezentowanym zawodzie
W pracowni gastronomicznej nauczycielka zawodu zorganizowała również lekcję otwartą, podczas której opowiadała o zawodzie technika żywienia i usług gastronomicznych. Przedstawiła specyfikę pracy w gastronomii, możliwości rozwoju, zalety i wyzwania związane z tym kierunkiem. Zainteresowani uczniowie mogli zadać pytania, dowiedzieć się jak wygląda nauka w technikum od strony praktycznej.
Na samym końcu młodzież szkół podstawowych miała okazję zwiedzić pracownię gastronomiczną, poznać jej nowoczesne wyposażenie oraz zwrócić uwagę jak wygląda organizacja pracy w grupach podczas zajęć praktycznych.
Dzięki temu mogli się przekonać, że nauka zawodu odbywa się w profesjonalnym
i sprzyjającym środowisku.
Całe wydarzenie odbyło się w miłej atmosferze, a uśmiechy na twarzach odwiedzających były najlepszym dowodem na jego sukces, gdyż w pracowni gastronomicznej działy się prawdziwe cuda!
Marzena Sobczuk-Puc