szybki kontakt:ikona telefonu      ikona koperty

2 października obchodzony jest Międzynarodowy Dzień bez Przemocy. W związku z tym w naszej szkole po raz kolejny odbywała się kampania „Biała wstążka” (25 października), której celem jest przeciwdziałanie przemocy. Zjawisko to pod każdą postacią jest niebezpieczne i powoduje negatywne skutki w postaci ludzkich dramatów. Odbija się na życiu wielu ludzi i pozostawia ślady na lata.

20191004 124222W ramach projektu „Od eksperymentu do wiedzy” uczniowie klasy II ALO uczestniczyli w pięciu wyjazdach na warsztaty z chemii na Uniwersytet Rzeszowski. Zajęcia odbywały się na Wydziale Biologiczno-Rolniczym w zaprzyjaźnionej z naszą szkołą Katedrze Chemii i Toksykologii Żywności. W tajniki technik laboratoryjnych wprowadzali uczniów pracownicy tejże Katedry pod kierownictwem pani dr hab. inż. prof. UR Małgorzaty Dżugan. Uczniowie samodzielnie przeprowadzali doświadczenia chemiczne ćwicząc różne techniki i poznając podstawowy i bardziej zaawansowany sprzęt laboratoryjny.

W dniu 16 października, młodzież z klasy 1dTp oraz II bT w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych, uczestniczyła w tragach hotelarsko-gastronomicznych, zorganizowanych w G2 Arena w Jasionce.
Celami i założeniami programowym wycieczki było:
- rozwijanie pasji, a także sprzyjanie rozwojowi zainteresowań gastronomiczno-hotelarskich poprzez udział w licznych pokazach ( pokazy kulinarne na żywo, pokaz przygotowywania drinków z grupy najnowszych trendów światowych Slim i Fit, pokaz ICE TEA & HERBS – prowadzone przez pana Jerzego Czapla z Centrum Szkolenia Barmanów,
- pogłębienie i utrwalenie wiedzy z zakresu sporządzania potraw i napojów,

grafika akcja edukacyjnaBycie przedsiębiorczym to nie tylko odpowiednia wiedza. To również zdolność do pracy w zespole, umiejętność analizowania, podejmowania decyzji i planowania, a także autoprezentacji. Wielu młodych ludzi zastanawia się, czy warto otworzyć własną firmę i jak osiągnąć sukces – dlatego my przystąpiliśmy do akcji edukacyjnej „Lekcja o Funduszach Europejskich Przedsiębiorczość III”, której organizatorem jest Ministerstwo Inwestycji i Rozwoju.

5 5We czwartek 3 X 2019r. uczniowie naszej szkoły wyjechali na jednodniową wycieczkę w ramach projektu „Szkoła profesjonalnych kompetencji zawodowych” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Priorytet IX „Jakość edukacji i kompetencji w regionie”, Działanie nr 9.4 - Poprawa jakości kształcenia zawodowego. Głównym celem wycieczki było zwiedzanie Ojcowskiego Parku Narodowego i Ogrodu Botanicznego w Krakowie pod opieką nauczycieli mgr L. Watras, mgr A. Jaskot, mgr K. Pustkowskiego i mgr R. Kotuli.  Uczestnicy wycieczki najpierw zobaczyli prezentację multimedialną w Muzeum Przyrodniczym na temat urozmaiconych wapieni skalistych i bogatych rzeźb krasowych. Zobacz film 

imagesW naszej szkole w dniach 14.10-18.10.2019r. będzie obchodzony tydzień umijętności zawodowych. Młodzież weźmie udział w następujacych działaniach:
- Konkurs ,,Słownictwo zawodowe w języku angielskim - branża żywienie i gastronomia”
- Konkurs ,,Słownictwo zawodowe w języku angielskim – branża IT”
- Konkurs ,, Najlepszy ekonomista”
- Pokaz umiejętności ekonomicznych w pracowni przedmiotowej

Macek 10 października 2019 r. w Podkarpackim Urzędzie Wojewódzkim odbyła się uroczystość z okazji Dnia Edukacji Narodowej, podczas której nauczycielom i pracownikom oświaty wręczone zostały odznaczenia państwowe, medale oraz nagrody Podkarpackiego Kuratora Oświaty. Wśród nagrodzonych był nauczyciel naszej Szkoły Pan mgr Grzegorz Macek, który otrzymał medal Komisji Edukacji Narodowej.

logoset EFS, Kapitał Ludzki Narodowa Strategia Spójności, Przejdź na zawodostwo, Wojewódzki Urząd Pracy w Rzeszowie
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego
CZŁOWIEK - NAJLEPSZA INWESTYCJA

Zespół Szkół w Sokołowie Młp.

ul. Lubelska 37, 36-050 Sokołów Młp.
tel/fax: 17 7729 009
e-mail: zssokolow@wp.pl