Zbliża się okres Świąt Bożego Narodzenia, czas wypieków, ubierania choinki i innych przygotowań. Ta przedświąteczna „gorączka” stała się doskonałą okazją do organizowania CHARYTATYWNEGO KIERMASZU BOŻONARODZENIOWEGO.
Młodzież wraz z p. Marzeną Sobczuk-Puc oraz p. Karoliną Pastułą postanowiła trochę tego magicznego i świątecznego zapachu wnieść do szkoły.
Dopełnieniem magicznej atmosfery są smaki i zapachy, do których wracamy w tych wyjątkowych chwilach. Dzięki przyprawom korzennym takim jak cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon i anyż, w środę 4 grudnia Łukasz Zastawny, Sebastian Grabiec oraz klasa II aB, przygotowali korzenno-czekoladowe pierniczki.
W piątek 6 grudnia klasa 3bT zajęła się ich dekoracją. Ozdobiony lukrem królewskim „Ciastek” – fikcyjna postać z filmu Shrek idealne pasuje jako ozdoba stołu lub drobny prezent dla bliskich.
Celem warsztatów było kultywowanie kulinarnych tradycji bożonarodzeniowych, dzielenie się przepisami kulinarnymi, wypiek i dekoracja pierników.
Ponadto akcje charytatywne wzbudzają poczucie własnej wartości, uwrażliwiają na potrzeby innych (słabszych, mniej sprawnych, mniej zaradnych...), integrują środowisko, uczą empatii, a przede wszystkim tego, że wspólnie możemy zrobić więcej!
Marzena Sobczuk-Puc