W dniu 16 października, młodzież z klasy 1dTp oraz II bT w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych, uczestniczyła w tragach hotelarsko-gastronomicznych, zorganizowanych w G2 Arena w Jasionce.
Celami i założeniami programowym wycieczki było:
- rozwijanie pasji, a także sprzyjanie rozwojowi zainteresowań gastronomiczno-hotelarskich poprzez udział w licznych pokazach ( pokazy kulinarne na żywo, pokaz przygotowywania drinków z grupy najnowszych trendów światowych Slim i Fit, pokaz ICE TEA & HERBS – prowadzone przez pana Jerzego Czapla z Centrum Szkolenia Barmanów,
- pogłębienie i utrwalenie wiedzy z zakresu sporządzania potraw i napojów,
- poznanie wyposażenia dla hoteli i obiektów wypoczynkowych, które posiadały w swojej ofercie sprzęt gastronomiczny dla restauracji, barów, pizzerii, kawiarni, cukierni i innych punktów gastronomicznych,
- kształtowanie umiejętności obserwacji oraz właściwego zachowania się w miejscu publicznym,
- poznanie specyfiki targów,
- integracja klas.
Uważam, że wyjazd ten stanowił bogate źródło przeżyć (zwłaszcza wśród uczestników klas pierwszych), a jednocześnie był sposobem wprowadzania, pogłębiania, rozszerzania lub utrwalania realizowanych treści kształcenia.
Marzena Sobczuk-Puc