szybki kontakt:ikona telefonu      ikona koperty

Grilluj ze smakiem – pod takim hasłem 5 czerwca, uczestnicy zajęć kulinarnych „KREATORZY SMAKU”, rozpoczęli ostatnie zmagania w ramach projektu „Szkoła profesjonalnych kompetencji zawodowych” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Priorytet IX „Jakość edukacji i kompetencji w regionie” Działanie nr.9.4 Poprawa jakości kształcenia zawodowego.
Sezon grillowy rozpoczął się już jakiś czas temu, a przyjęcie „pod chmurką” to niezły pomysł. Jednak w warunkach szkolnych trochę nierealny. Dlatego postanowiliśmy skorzystać z elektrycznego urządzenia do grillowania. Grillowanie na elektrycznym ruszcie, płycie lub w formie szaszłyków bez ognia to nie to samo co grill na węgiel (trzeba sobie jasno powiedzieć, że smak potraw z ognia różni się od elektrycznego). Nie zmienia to faktu, że dobrze przyprawione danie z „elektryka” smakuje wybornie, a tego typu menu nie musi być monotonne!

Zanim jednak młodzież przystąpiła do wykonania zadań praktycznych, otrzymała cenne wskazówki, dzięki którym, przygotowane przez nich specjały nie miały sobie równych.
Prowadząca zajęcia mgr inż. Marzena Sobczuk-Puc przygotowała dla uczestników następujące specjały:
Buerger’a classico z mixem sałat.
Zazwyczaj popularnym dodatkiem do potraw grillowanych jest ketchup i musztarda. Nasze menu urozmaiciliśmy, zamieniając je na coś bardziej oryginalnego, tworząc różne dipy. Wśród nich dip czosnkowy, świetnie pasujący do warzyw, delikatniejszy w smaku i bardziej płynny w konsystencji oraz słodko-kwaśny dip miodowo-musztardowy, doskonały do mięs.
Cevapcici – (małe bułgarskie kotleciki, uformowane w kształt kiełbasek) z łagodnym sosem na bazie jogurtu – np. tzatziki (grecki dip z poszatkowanym ogórkiem zielonym).
Ananasa z grilla z dodatkiem lodów waniliowych, bitej śmietany i roztopionej czekolady.
Zastosowanie owoców na grillu to doskonałe zwieńczenie spotkania (zwłaszcza dla łasuchów). Dzięki działaniu wysokiej temperatury miękną i stają się doskonałym deserem.
Lemoniadę cytrynowo – pomarańczową – prawdziwy smak lata!
W ten upalny dzień doskonale się wpasowała, nie tylko orzeźwiała, ale i również znakomicie nawadniała organizm.
Kolejne spotkanie już za nami, miejmy nadzieję, że wspaniałe kolory dań, zapachy oraz przede wszystkim smaki zadowoliły każdego smakosza zajęć. Więcej zdjęć w galerii.


Marzena Sobczuk-Puc

 

Szczęśliwy numerek:

Projekty:

logoset EFS, Kapitał Ludzki Narodowa Strategia Spójności, Przejdź na zawodostwo, Wojewódzki Urząd Pracy w Rzeszowie
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego
CZŁOWIEK - NAJLEPSZA INWESTYCJA

Zespół Szkół w Sokołowie Młp.

ul. Lubelska 37, 36-050 Sokołów Młp.
tel/fax: 17 7729 009
e-mail: zssokolow@wp.pl