szybki kontakt:ikona telefonu      ikona koperty

staz hiszpania 6Uczniowie naszej szkoły: zawód technik informatyk, technik ekonomista oraz technik żywienia i usług gastronomicznych (20 osób) odbywają staż zawodowy w Hiszpanii (Sewilla) w ramach projektu „Staże zagraniczne szansą zawodową młodzieży" Projekt Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”. Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego na zasadach programu ERASMUS+.

 

 

staz hiszpania 2Staż realizowany jest w następujących firmach: -Euromind Projects S.L. -Cafeteria Nuestra Señora de los Dolores - Carmen Tejero Arjonilla -Cafetería Bar Guadalquivir -Uno de Delicias -La Terraza - Pablo Martinez Gonzalez -Hosteleria Roldan Guisado S.L. - Bar Cruz Campo -Fundación Santa Maria de las Flores y San Eugenio - Residencia de Mayores San Eugenio -Churreria Freiduria Martinez - Pablo Martinez Gonzalez -Padilla Libros.

staz hiszpania 4Młodzież bardzo jest zadowolona z możliwości zdobywania doświadczenia zawodowego i językowego za granicą. Po zakończonym stażu otrzyma certyfikaty i dokument Europass.

Poniżej opisy uczniów na temat stażu.

staz hiszpania 8,,Praktyki odbywam w firmie Euromind . Pracodawca jest bardzo miły, pomaga w wielu sprawach . Z każdym dniem dowiaduje się dużo nowych rzeczy. Poznałem już wiele nowych programów. Uczeń Kamil Partyka”

„Pracuje w firmę Euromind. Odbywam staż z innymi informatykami z mojej klasy. Naszym szefem jest Hiszpan Gonzalo, który jest bardzo pozytywny i zawsze stara się nam pomagać. Na praktykach w tej firmie panuje pozytywny nastrój, można nauczyć się pracy zespołowej i podszlifować swoją wiedzę, którą już zdobyliśmy. Cieszę się że dostałam taką szansę. Uczennica Honorata Kutyła”

staz hiszpania 16„W moim zakładzie gastronomicznym zajmuje się przygotowywaniem prostych dań tradycyjnych, które nie są bardzo trudne, zajmuje się także kelnerowaniem i sprzątaniem. Uczennica Wiktora Stępień”

„W pracy jest miła i przyjemna atmosfera, dobrze dogadujemy się z prowadzącym. Uczymy się wielu przydatnych rzeczy. Uczeń Arkadiusz Nowak’’

„W pracy jest miła atmosfera. Razem uczymy się różnych przydatnych informacji na temat systemów operacyjnych i podzespołów komputerowych. Uczeń Mateusz Rurak”

staz hiszpania 19„Na praktyki zawodowe uczęszczam do firmy EuroMind. Na stażu bardzo mi się podoba. Nauczyłem się wiele życzy takie jak obsługiwane się systemem operacyjnym. Nasz pracodawca jest bardzo miły , pomocny, wyrozumiały i uczciwy. Uczeń Arkadiusz Cymerys”

„Pracuje w firmie EuroMind. Na stażu zajmujemy się instalowaniem różnych programów, systemów operacyjnych i pracy na nich. Nasz pracodawca jest miły, sympatyczny i pomocny w wielu przypadkach. Praktyki podobają mi się, ponieważ mogę dzięki nim nauczyć się nowych rzeczy i świetnie przygotować się do zawodu jakim jest technik informatyk. Uczeń Patryk Kołodziej”

staz hiszpania 41„Na praktykach zdobywam codziennie nowe doświadczenie pracuje na różnych programach co mi pozwala zapoznanie się z nimi i umiejętność obsługi ich, zdobywam też doświadczenie praktycznie jakim jest scalanie switchy z kablem rj45 i tp. Uczeń Tomasz Chorzępa”

„Na praktykach zawodowych uczęszczam do firmy Euromind. Na praktykach bardzo mi się podoba nauczyłem się wiele różnych rzeczy takich jak instalacja systemów operacyjnych itd. Nasz pracodawca jest bardzo miły, sympatyczny oraz pomaga nam jak czegoś nie potrafimy zrobić. Uczeń Kuba Krzanowski”

„W pracy jest miła atmosfera. Pracuję na laptopie, codziennie uczymy się nowych programów i różnych ustawień. Uczeń Patryk Rębisz”

staz hiszpania 44„Na praktykach codziennie uczę się nowych rzeczy. Pracuję na różnych programach takich jak Excel czy Word. Uczeń Patryk Sondej”

„Dzisiaj przygotowywałam sos zwany salsą, w którego skład wchodzą m. in. majonez, ketchup, sos tabasco, musztarda itp. Dodawany jest do sałatki z krewetkami, sałatą lodową, papryką oraz cebulą uczennica Natalia Tryniecka”

„Mój staż odbywa się w restauracji 4 gwiazdkowej, która nazywa się Paseo de las Delicias. Moim zajęciem jest tam odbieranie warzyw oraz owoców morza, krojenie warzyw na sałatki itp. Po zakończeniu pracy moim zadaniem jest wysprzątane całej kuchni, umycie stanowiska pracy. Uczeń Patryk Inglot”

„Dzisiaj nauczyłam się nakrywać do stołu, robiłam sok pomarańczowy i podawała go klientom, nauczyłam się nalewać profesjonalnie wodę i podawać klientom. Szef i pracownicy są bardzo mili, uśmiechają się do mnie codzienne, uczę ich niektórych słów w języku polskim. Uczennica Weronika Bednarz”

staz hiszpania 46„Dzisiaj przygotowywałam słynną hiszpańską potrawę- paelle. Potrawa ta składa się z ryżu, warzyw i owoców morza lub kurczaka. Uczennica Gabriela Nosal”

„Mój staż polega na obieraniu warzyw oraz owoców morza. Często także pomagam w wkładaniu naczyń do zmywarki. Po pracy sprzątam całe stanowisko przy którym pracuje. Kuchnia jest nowocześnie wyposażona, a restauracja w jakiej pracuje jest 4 gwiazdkową. Uczennica Sabina Członka”

„Mój staż polega na tym, że kelneruje oraz pomagam w kuchni przy powstawaniu posiłków. Uczennica Gabriela Szeliga”

staz hiszpania 43„Mój staż polega na tym, że wprowadzam nowe książki do systemu, obniżam cenę książek o 10% na wyprzedaże, sprawdzam czy dostawy książek zgadzają się z fakturą oraz uczę się je sortować. Uczeń Jakub Walicki”

staz hiszpania 10„Na moim stażu pomagam w kuchni oraz w codziennym sprzątaniu lokalu i kelneruję. Uczennica Edyta Frączek”

 

loga zagranica 1Anna Kolano 

logoset EFS, Kapitał Ludzki Narodowa Strategia Spójności, Przejdź na zawodostwo, Wojewódzki Urząd Pracy w Rzeszowie
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego
CZŁOWIEK - NAJLEPSZA INWESTYCJA

Zespół Szkół w Sokołowie Młp.

ul. Lubelska 37, 36-050 Sokołów Młp.
tel/fax: 17 7729 009
e-mail: zssokolow@wp.pl