szybki kontakt:ikona telefonu      ikona koperty

W ramach projektu „Szkoła profesjonalnych kompetencji zawodowych” w miesiącach luty- marzec odbył się dla uczniów z klasy I bT cykl zajęć z dietetyki. Innowacyjne zajęcia w oparciu o 3 dziedziny wiedzy: chemię, podstawy żywienia dietetycznego i technologię gastronomiczną przygotowała i prowadziła mgr inż. Anna Smotryś.


Dietetyka jest obecnie mocno rozwijającą się dziedziną nauki ze względu na wiele nowych chorób dietozależnych pojawiających się w krajach szczególnie wysoko rozwiniętych. Zainteresowanie zdrowym stylem życia – w tym dobieraniem zbilansowanej diety do potrzeb organizmu – wzrasta w szybkim tempie.
Dietetycy są specjalistami w zakresie planowania i wdrażania żywienia indywidualnego oraz zbiorowego np. w szpitalach, domach opieki, żłobkach, sanatoriach. Potrafią organizować i nadzorować produkcję potraw dietetycznych np. z zakresu co raz bardziej popularnego cateringu dietetycznego.
Uczniowie biorący udział w zajęciach pracowali nad tworzeniem jadłospisów wykorzystując nowoczesne techniki pracy dietetyków. Korzystali z internetowych tablic wartości odżywczych i energetycznych produktów i potraw, stosowali programy do obliczeń parametrów takich jak: podstawowa i całkowita przemiana materii, indeks masy ciała, wskaźnik WHR . Układali jadłospisy w programie komputerowym, tworzyli z nich raporty i dokonywali oceny swojej pracy wg punktowych metod oceny jakości żywienia.
Uczestnikom zajęć życzymy dalszego rozwijania swojej pasji z zakresu żywienia dietetycznego oraz zdrowego stylu życia.

logoset EFS, Kapitał Ludzki Narodowa Strategia Spójności, Przejdź na zawodostwo, Wojewódzki Urząd Pracy w Rzeszowie
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego
CZŁOWIEK - NAJLEPSZA INWESTYCJA

Zespół Szkół w Sokołowie Młp.

ul. Lubelska 37, 36-050 Sokołów Młp.
tel/fax: 17 7729 009
e-mail: zssokolow@wp.pl