Młodość, pasja i kreatywność – tak najkrócej można podsumować czwarte zajęcia kulinarne „KREATORZY SMAKU”, które odbyły się 6 marca 2019 r. w ZS w Sokołowie Młp., w ramach projektu „Szkoła profesjonalnych kompetencji zawodowych”.
Autorski program zajęć kulinarnych „KREATORZY SMAKU” dedykowany jest dla młodzieży kształcącej się w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych. Opiekunem grupy, a zarazem prowadzącym zajęcia kulinarne jest p. mgr inż. Marzena Sobczuk-Puc. 15 marca obchodzony jest dzień św. Klemensa. W tym dniu zawodowi cukiernicy i piekarze obchodzą swoje święto. Z tej okazji młodzież przygotowała świeże, pachnące słodkości, które zapachem wabiły niejedną osobę w szkole.
Uczestnicy zajęć:
- poznali tajniki sporządzania marcepanu i wykorzystania go w cukiernictwie, przygotowując „rumowe trufle z marcepanu” obtoczone w kokosie, kakao i orzechach,
- zastosowali biologiczne metody spulchniania ciast, wykorzystując właściwości drożdży piekarniczych, sporządzając pyszne drożdżówki z masą serową,
- wypiekli miodownika – popularne ciasto weselne, przełożone masą z sera mascarpone i śmietanki 30%,
- przyszykowali czekoladowe muffinki, popularne w USA i Kanadzie.
Czterogodzinne zajęcia, chodź bardzo intensywne, to jednak pełne wrażeń i emocji, które pozostaną niezapomniane przez uczestników. Wszystkim przyszłym Cukiernikom i Piekarzom życzymy wielkiej pasji, satysfakcji z pracy oraz mistrzowskich wypieków.
Marzena Sobczuk-Puc