szybki kontakt:ikona telefonu      ikona koperty

Dnia 21 lutego 2018 r. w ZS w Sokołowie odbyły się kolejne zajęcia kulinarne „KREATORZY SMAKÓW”, w ramach projektu „Szkoła profesjonalnych kompetencji zawodowych” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Priorytet IX „Jakość edukacji i kompetencji w regionie” Działanie nr.9.4 Poprawa jakości kształcenia zawodowego.
W tym dniu młodzież Technikum poznała tajniki sporządzania sushi – potrawy japońskiej złożonej z gotowanego ryżu, zaprawionego octem ryżowym w kilku różnych wersjach.


Do wykonania sushi potrzebne były: maty bambusowe, nori- prasowane algi, wasabi – zielony, bardzo ostry chrzan, sos sojowy, a także wybrane składniki jak: ogórek zielony, papryka czerwona i zielona, awokado, łosoś wędzony, paluszki krabowe, czarny sezam oraz kawior z ikry śledzia oraz łososia. Degustacji wyżej wymienionych składników nie było końca. Nowe smaki, nowe wyzwania.
Dwuosobowe grupy wykonały Maki – najpopularniejszy rodzaj sushi w kilku odmianach:
- Hoso maki – jednoskładnikowe sushi,
- Futo maki – wieloskładnikowa rolka,
- California maki – „odwrócone” sushi – w tym przypadku ryż znajduje się na zewnątrz potrawy, a nie w środku jak to bywa w klasycznych formach sushi.
Uczennice przygotowały również kawior o smaku czarnej porzeczki – najczęściej stosowany zabieg kuchni molekularnej zwanej kuchnią kreatywną (wykorzystującą wiedzę naukową z gastronomią). Wystarczył sok z czarnej porzeczki, agar-agar, olej i odrobina wiedzy aby powstało takie cudo.
Ponadto na zajęciach przygotowano również:
- zakąskę z ryżu – pikantną sałatkę z brązowego ryżu z dressingiem pomarańczowo – musztardowym,
- danie zasadnicze fricadells – duńskie kotlety ryżowe z zapiekanymi ziemniakami i mixem sałat,
- paelle – hiszpańską potrawę z ryżu, przygotowaną w patelni elektrycznej z owocami morza (krewetki, kalmary, ośmiorniczki, omułki) z kawałkami drobiu i warzyw.
- deser – karmelizowany pudding ryżowy z brzoskwiniami.
Dla wszystkich uczestników był to doskonały trening zawodowy i wspaniała okazja na poszerzenie horyzontów z dziedziny gastronomii. Więcej zdjęć znajduje się w galerii.

 

Marzena Sobczuk-Puc

 

Szczęśliwy numerek:

Projekty:

logoset EFS, Kapitał Ludzki Narodowa Strategia Spójności, Przejdź na zawodostwo, Wojewódzki Urząd Pracy w Rzeszowie
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego
CZŁOWIEK - NAJLEPSZA INWESTYCJA

Zespół Szkół w Sokołowie Młp.

ul. Lubelska 37, 36-050 Sokołów Młp.
tel/fax: 17 7729 009
e-mail: zssokolow@wp.pl