szybki kontakt:ikona telefonu      ikona koperty

kre1Grilluj ze smakiem – pod takim hasłem 22 maja 2017 r., uczestnicy zajęć kulinarnych „KREATORZY SMAKU”, rozpoczęli kolejne zmagania w ramach projektu „Szkoła profesjonalnych kompetencji zawodowych” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Priorytet IX „Jakość edukacji i kompetencji w regionie” Działanie nr.9.4 Poprawa jakości kształcenia zawodowego.

kre2Sezon grillowy rozpoczął się już jakiś czas temu, a przyjęcie „pod chmurką” to niezły pomysł. Jednak w warunkach szkolnych trochę nierealny. Dlatego postanowiliśmy skorzystać z elektrycznego urządzenia do grillowania. Grillowanie na elektrycznym ruszcie, płycie lub w formie szaszłyków bez ognia to nie to samo co grill na węgiel (trzeba sobie jasno powiedzieć, że smak potraw z ognia różni się od elektrycznego). Nie zmienia to faktu, że dobrze przyprawione danie z „elektryka” smakuje wybornie, a tego typu menu nie musi być monotonne!
Zanim jednak młodzież przystąpiła do wykonania zadań praktycznych, otrzymała cenne wskazówki, dzięki którym, przygotowane przez nich specjały nie będą miały sobie równych.Prowadząca zajęcia mgr inż. Marzena Sobczuk-Puc przygotowała dla uczestników następujące specjały:
• Grillowany schab z sosem śliwkowym,kre3
• Szaszłyki hawajskie z mixem sałat.
Zazwyczaj popularnym dodatkiem do potraw grillowanych jest ketchup i musztarda. Nasze menu urozmaiciliśmy, zamieniając je na coś bardziej oryginalnego, tworząc różne sosy i dipy. Wśród nich dip koperkowo-czosnkowy, świetnie pasujący do warzyw, delikatniejszy w smaku i bardziej płynny w konsystencji oraz słodko-kwaskowy dip miodowo-musztardowy, doskonały do mięs.
kre5• Kebabcze, czy też cevapcici – małe bułgarskie kotleciki, uformowane w kształt kiełbasek.
Wyśmienicie smakują z łagodnymi sosami na bazie śmietany lub jogurtu – np. tzatziki
(grecki dip z poszatkowanym ogórkiem zielonym).
• Grillowany bakłażan z dodatkiem owocu granatu,
• Ananas z grilla z dodatkiem lodów waniliowych, bitej śmietany i roztopionej czekolady.
Zastosowanie owoców na grillu to doskonałe zwieńczenie spotkania (zwłaszcza dla łasuchów). Dkre4zięki działaniu wysokiej temperatury miękną i stają się doskonałym deserem.
Kolejne spotkanie już za nami, miejmy nadzieję, że wspaniałe kolory dań, zapachy oraz przede wszystkim smaki zadowoliły każdego smakosza zajęć.

Marzena Sobczuk-Puc

 

Szczęśliwy numerek:

Projekty:

logoset EFS, Kapitał Ludzki Narodowa Strategia Spójności, Przejdź na zawodostwo, Wojewódzki Urząd Pracy w Rzeszowie
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego
CZŁOWIEK - NAJLEPSZA INWESTYCJA

Zespół Szkół w Sokołowie Młp.

ul. Lubelska 37, 36-050 Sokołów Młp.
tel/fax: 17 7729 009
e-mail: zssokolow@wp.pl