szybki kontakt:ikona telefonu      ikona koperty

krea23 kwietnia 2017 r. po raz trzeci w ZS w Sokołowie Młp. odbyły się zajęcia kulinarne „KREATORZY SMAKÓW”, w ramach projektu „Szkoła profesjonalnych kompetencji zawodowych” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Priorytet IX „Jakość edukacji i kompetencji w regionie” Działanie nr.9.4 Poprawa jakości kształcenia zawodowego. Wiodącym tematem zajęć była wiosna na talerzu. Kolejna pora roku, która oferuje nam bogactwo zapachów, kolorów i smaków. Jest to również najlepszy czas na lekkie potrawy z warzyw, owoców, świeżych ziół i przypraw, które dostarczają nam energii i witamin.

krea1Na zajęciach wiosnę powitaliśmy z wielkim bukietem owocowo-warzywnych smaków. Na przystawkę przygotowaliśmy SAŁATKĘ Z BROKUŁAMI, SZCZYPIORKIEM, SZYNKĄ I TORTELINI.  Danie zasadnicze składało się z KREMU POMIDOROWEGO, które przygotowały Edyta Pełka i Martyna Babula. Najważniejszym składnikiem kremowej zupy było sofrito. Jego bazę stanowi cebula smażona na oliwie z dodatkiem czosnku i pomidory. Do wzbogacenia smaku poleca się zastosowanie posiekanej natki pietruszki, marchewki, selera naciowego czy tymianku. Przygotowany sos jest wykorzystywany w przepisach wielu kuchni świata. kres6Ta prosta i smacznie wyglądająca potrawa posiada naturalne przeciwutleniacze i polifenole. kres3Polifenole powstrzymują stany zapalne w organizmie, chronią serce przed stresem, działają przeciwnowotworowo. kres4Do naturalnych przeciwutleniaczy należą karotenoidy, których sos sofrito okazuje się bezcennym źródłem. Powstrzymują bowiem produkcję złego cholesterolu. DORSZ W PAPILOTACH NA AROMATYCZNYCH WARZYWACH był gościem specjalnym, który przygotowali Krystian Rzeszutek i Teresa Potocka. kres5Na deser Anna Sondej zaserwowała KOKTAJL Z AWOKADO I BANANÓW z prażonymi pestkami z dyni oraz KOKTAJL BRZOSKWINIOWY.
Mam nadzieję, że po tych zajęciach wiosna obudziła ochotę wśród uczestników na lekkie jedzenie. kres7Oby nasze menu było jeszcze bardziej kolorowe, urozmaicone, a styl lekkiego i zdrowego gotowania zagościł na stole na dłuższy czas.

Marzena Sobczuk-Puc

 

 

Szczęśliwy numerek:

Projekty:

logoset EFS, Kapitał Ludzki Narodowa Strategia Spójności, Przejdź na zawodostwo, Wojewódzki Urząd Pracy w Rzeszowie
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego
CZŁOWIEK - NAJLEPSZA INWESTYCJA

Zespół Szkół w Sokołowie Młp.

ul. Lubelska 37, 36-050 Sokołów Młp.
tel/fax: 17 7729 009
e-mail: zssokolow@wp.pl