szybki kontakt:ikona telefonu      ikona koperty

k6Młodość, pasja i kreatywność – tak najkrócej można podsumować pierwsze zajęcia kulinarne „KREATORZY SMAKÓW”, które odbyły się 17 marca 2017 r. w ZS w Sokołowie Młp., w ramach projektu „Szkoła profesjonalnych kompetencji zawodowych” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Priorytet IX „Jakość edukacji i kompetencji w regionie” Działanie nr 9.4 Poprawa jakości kształcenia zawodowego.  Autorski program zajęć kulinarnych „KREATORZY SMAKÓW” dedykowany jest dla młodzieży kształcącej się w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych. Opiekunem grupy, a zarazem prowadzącym zajęcia kulinarne jest p. mgr inż. Marzena Sobczuk-Puc.

k3Materiał nauczania realizowany jest w ramach hasła „Cztery pory roku” i obejmuje cztery działy tematyczne – wiosenne, letnie, jesienne i zimowe kreacje. Celem programu realizowanego na zajęciach jest:
-rozwijanie i pogłębianie zainteresowań kulinarnych uczniów poprzez naukę przyrządzania potraw, deserów i napojów w tym -estetycznego podawania posiłków, -rozwijanie poczucia smaku i estetyki kulinarnej,  -kształcenie nawyków niezbędnych w przyszłej pracy zawodowej, -rozwijanie zdolności pracy w grupie, -zagospodarowanie wolnego czasu uczniów poprzez eksperymentowanie w kuchni. Ponadto uczestnicy wdrażani są do samodzielnego myślenia podczas określonych ćwiczeń gastronomicznych, a przede wszystkim odpowiedzialności za wykonaną prace. k115 marca obchodzony był dzień św. Klemensa patrona cukierników i piekarzy. Z tej okazji młodzież przygotowała świeże, pachnące słodkości, które zapachem wabiły niejedną osobę w szkole.  Arkadiusz Węglarz i Krystian Rzeszutek przygotowali „rumowe trufle z marcepanem” obtoczone w kokosie i kakao. Dzięki pracy poznali tajniki sporządzania marcepanu i wykorzystania go w cukiernictwie. Anna Sondej, Edyta Pełka sporządziły restauracyjny deser „roladki z mascarpone i kawiorem na owocowym sosie”. Sztuką było przygotowanie bazy z soku porzeczkowego i kawioru z soku jabłkowego z wykorzystaniem agaru. k5Uczennice poznały możliwości jakie daje kuchnia molekularna zwana inaczej kuchnią kreatywną, wykorzystującą wiedzę naukową w kuchni. Teresa Potocka i Michał Walicki zachwycili pysznymi drożdżówkami z masą serową. Natomiast Martyna Babula i Izabela Urban wypiekły chałkę z marmoladą i bakaliami. k4Czterogodzinne zajęcia, chodź bardzo intensywne, to jednak pełne wrażeń i emocji, które pozostaną niezapomniane przez uczestników. Ponadto takie zajęcia pomagają odkrywać, promować talenty, osobowości kulinarne jak i stają się inspiracją do poszukiwania pomysłów na oryginalne łączenie smaków.

Marzena Sobczuk-Puc

 

Szczęśliwy numerek:

Projekty:

logoset EFS, Kapitał Ludzki Narodowa Strategia Spójności, Przejdź na zawodostwo, Wojewódzki Urząd Pracy w Rzeszowie
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego
CZŁOWIEK - NAJLEPSZA INWESTYCJA

Zespół Szkół w Sokołowie Młp.

ul. Lubelska 37, 36-050 Sokołów Młp.
tel/fax: 17 7729 009
e-mail: zssokolow@wp.pl