szybki kontakt:ikona telefonu      ikona koperty
Wnioski on-line

kon-gastronomicznyDnia 21.12. 2016 r. w ZS w Sokołowie Młp. odbył się konkurs gastronomiczny pod hasłem „ NAJLEPSZA POTRAWA ŚWIĄTECZNA”.
Celem niniejszego konkursu było:

• kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy związanej z tematyką Świąt Bożego Narodzenia,
• doskonalenie umiejętności sztuki kulinarnej,

• rozwijanie zainteresowań gastronomicznych,
• rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów,
• doskonalenie zawodowe i organizacyjne nauczycieli przygotowujących uczniów do konkursów oraz egzaminów zawodowych,
• podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy szkoły z Restauracją „Sokół” w Nienadówce,
• promowanie kierunków zawodowych Zespołu Szkół w Sokołowie Małopolskim; Technik żywienia i usług gastronomicznych oraz Kucharz.

Do rywalizacji stanęły dwuosobowe zespoły uczniów Technikum żywienia i usług gastronomicznych – łącznie 7 grup.
Uczestnicy konkursu przygotowali i zaprezentowali swoje umiejętności kulinarne zgodnie
z tematem konkursu oraz zachowaniem wszelkich przepisów bhp i prawidłowej organizacji stanowiska pracy w bardzo dobrze wyposażonej sali technologii gastronomicznej. Podczas przygotowywania potraw można było zaobserwować pełną koncentrację, wielkie zaangażowanie i chęć pokazania własnych umiejętności. Organizatorem szkolnego konkursu gastronomicznego „Najlepsza potrawa świąteczna” była nauczycielka przedmiotów zawodowych gastronomicznych, mgr inż. Marzena Sobczuk-Puc, która czuwała nad prawidłowym przebiegiem konkursu.

Przygotowano:
- Rybę duszoną w porach z ziemniakami z surówką z selera i rodzynek – Krystian Rzeszutek, Arkadiusz Węglarz,
- Rybę zapiekaną z jabłkiem – Edyta Pełka, Aleksandra Gałgan,
- Roladę wołową z kluskami śląskimi oraz ciasteczka migdałowe – Karolina Mika, Kinga Kapuścińska,
- Polędwiczki w kruchym cieście z sosem cumberland – Ewa Rzeszutek, Monika Stępień,
- Schabowa rolada z papryką i ziołami oraz kisiel żurawinowy – Martyna Babula, Izabela Urban,
- Faszerowane zrazy oraz świąteczny piernik – Michał Walicki, Teresa Potocka,
- Karp w sosie paprykowym oraz kutia – Marta Prucnal, Gabriela Plizga.

Konkurs został oceniony przez niezależne Jury w skład którego wchodzili: Naczelnik Wydziału Społeczno-Oświatowego i Starostwo Powiatowe w Rzeszowie p. Adam Kozak, pracownik Wydziału Społeczno-Oświatowego p. Elżbieta Kubicka, kierownik restauracji „Sokół” p. Anna Kieplin oraz Dyrektor ZS w Sokołowie Młp., p. Antoni Kula.
Poziom rywalizacji w konkursie gastronomicznym Jury oceniło jako wysoki i wyrównany
o czym świadczyły minimalne różnice w punktacji uzyskane przez rywalizujące grupy. Wyłoniono następujących zwycięzców:

I miejsce: Schabowa rolada z papryką i ziołami oraz kisiel żurawinowy – Martyna Babula, Izabela Urban,
II miejsce: Faszerowane zrazy oraz świąteczny piernik – Michał Walicki, Teresa Potocka,
III miejsce: Ryba zapiekana z jabłkiem – Edyta Pełka, Aleksandra Gałgan,

Zwycięzcom oraz wszystkim uczestnikom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

Marzena Sobczuk-Puc

logoset EFS, Kapitał Ludzki Narodowa Strategia Spójności, Przejdź na zawodostwo, Wojewódzki Urząd Pracy w Rzeszowie
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego
CZŁOWIEK - NAJLEPSZA INWESTYCJA

Zespół Szkół w Sokołowie Młp.

ul. Lubelska 37, 36-050 Sokołów Młp.
tel/fax: 17 7729 009
e-mail: zssokolow@wp.pl