23 kwietnia 2015 r. w Zespole Szkół w Sokołowie Młp. zorganizowano kolejne zajęcia pozalekcyjne „Kuchnie Świata” w ramach projektu ,,Podkarpacie stawia na zawodowców”. Uczestniczyło w nich 8 uczniów kształcących się w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych. Tym razem uczniowie poznali jedną z najbardziej znanych i smacznych kuchni świata- kuchnię włoską. „Włoskie smaki” to przede wszystkim makarony, pizza na cienkim chrupiącym spodzie, sos boloński, risotto, gęsta zupa Minestra, ser mozzarella, parmezan, szynka parmeńska. Włosi to również wielcy miłośnicy łakoci i twórcy wspaniałych deserów.
Do najsłynniejszych zaliczamy tiramisu, deser wywodzący się z Toskanii, czy też panna cotta (gotowana śmietanka). Jednakże najbardziej rozpoznawalnym i uznawanym na całym świecie włoskim deserem są lody włoskie. Agata Gielar i Paulina Dziadura przygotowały spaghetti z owocami morza, szparagi w szynce parmeńskiej. Magdalena Dudek, Patrycja Drelich, Justyna Ściuk i Agnieszka Puzio sporządziły pizzę z kurczakiem oraz pizzę z salami. Uczennice Agnieszka Piróg i Marta Prucnal przyrządziły wyśmienite tiramisu i truskawki w czekoladzie. Wszystkie potrawy były bardzo smaczne, a uczniowie przygotowując je wykazali się dużą pomysłowością i kreatywnością.
Monika Piszcz