W ramach innowacyjnego programu „Kuchnie Świata” 20 marca 2015 r. w Zespole Szkół w Sokołowie Młp., zorganizowano zajęcia pozalekcyjne dla 8 uczniów kształcących się w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych w ramach projektu ,,Podkarpacie stawia na zawodowców”. Podczas spotkania uczestnicy poznali jedną z najstarszych kuchni świata i najbardziej popularnych w Azji – kuchnię chińską.
Głównym celem projektu było pogłębienie wiedzy przez uczestników z zakresu kuchni chińskiej, a także wykonanie tradycyjnych potraw. Kuchnia chińska zaliczana jest do najstarszych kuchni świata, pełna harmonii takich smaków jak słony, słodki, kwaśny, gorzki i ostry. To dzięki nim potrawy mają wyrazisty smak i aromat. Na różnorodność kuchni chińskiej ma wpływ zarówno tradycja jak i ogromne zróżnicowanie terenu, a jej doskonałość to efekt ciężkiej pracy przez tysiące lat. Chińskie dania są zawsze świeże i naturalne. Prawdziwy chiński kucharz posługuje się patelnią wok, w której przygotowuje większość swoich potraw. Od zawsze głównym składnikiem potraw był ryż. Jest on jedzony na wiele sposobów, z mięsem, warzywami , rybami, czy nawet jako słodki deser. Ulubionym mięsem chińczyków jest wołowina, jednak cena nie pozwala, aby jeść ją codziennie. W skład chińskich potraw wchodzą również owoce morza, kurczak, wieprzowina, kaczka oraz oczywiście warzywa. Kuchnia chińska to jedyna kuchnia świata, która posiada tysiące różnych potraw, przygotowywanych na tysiące różnych sposobów. Warto wspomnieć, że opiera się w dużej mierze na produktach takich jak: tofu (twaróg otrzymany z mleka sojowego), sos sojowy otrzymany z ziaren soi, pieprz syczuański otrzymany z łupiny jagody żółtodrzewu pieprzowego o ostrym smaku, z lekką cytrusową nutą. Używany w azjatyckiej kuchni, szczególnie w prowincji Syczuan jako przyprawa do kurczaka i kaczki. Razem z anyżem gwiazdkowym, koprem włoskim, goździkami i cynamonem wchodzi w skład chińskich pięciu przypraw. Wykorzystuje się również ocet ryżowy, mleko koksowe, słodko-pikantny sos hosin sporządzany na bazie soi i śliwek. Pod przewodnictwem nauczycielki przedmiotów zawodowych gastronomicznych Marzeny Sobczuk-Puc, Kamil Bełżko i Marzena Surdyka wykonali popularną przekąskę chińską - sajgonki z nadzieniem mięsno-warzywnym. W zależności od kraju i regionalnych upodobań występują w bardzo wielu odmianach. Do zawijania farszu służy specjalne ciasto lub papier ryżowy. Z kolei Magdalena Dudek i Patrycja Drelich przygotowały makaron chow mein z wołowiną i warzywami. Pod tą nazwą kryją się dania z mięsa i warzyw smażonych w woku z dodatkiem makaronu. Klasyczne dodatki, tak jak w większości dań kuchni chińskiej to: imbir, sos sojowy, olej sezamowy i chilli. Paulina Dziadura i Justyna Ściuk przygotowały japońskie sushi złożone z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym z najróżniejszymi dodatkami w postaci wedzonego łososia, wodorostów nori, paluszków krabowych, warzyw oraz awokado. Tradycyjnie sushi spożywa się palcami lub pałeczkami. Do sushi podano sos sojowy do maczania, zielony japoński chrzan wasabi o intensywnym smaku oraz marynowany imbir, który spożywa się (w małych ilościach) pomiędzy różnymi rodzajami potraw dla oczyszczenia kubków smakowych. Agnieszka Piróg i Izabela Marciniak przygotowały zieloną pastę curry z kurczakiem w mleku kokosowym. Jako dodatek do dania wykorzystały marynowane pędy bambusa. Na deser podano chińskie ciasteczka z wróżbą oraz napój aloesowy. Eksplozja nowości produktów i smaków sprawiła, że zajęcia, chodź intensywne, to jednak pełne wrażeń i emocji, które mam nadzieję będą inspiracją dla innych w poszukiwaniu pomysłów na oryginalne potrawy.
Marzena Sobczuk-Puc