szybki kontakt:ikona telefonu      ikona koperty

W dniu 9 marca 2015 r. w Zespole Szkół w Sokołowie Młp. w ramach projektu „Podkarpacie stawia na zawodowców” rozpoczął się cykl zajęć gastronomicznych poświecony zdrowej żywności. Głównym celem projektu było dostarczenie informacji i pogłębienie wiedzy przez uczestników z zakresu zdrowej żywności, a także zwiększenie świadomości wśród uczniów na temat korzyści płynących ze zdrowego odżywiania. Punktem kulminacyjnym spotkania było wykonanie charakterystycznych potraw z warzyw i owoców.

W trakcie zajęć kładziono nacisk na kształtowanie umiejętności przygotowywania i estetycznego podawania posiłków, rozwijania poczucia smaku i estetyki kulinarnej,  doskonalenia organizacji czasu i miejsca pracy, rozwijania zdolności pracy w grupie. Unikatowym elementem było łączenie w jednym projekcie celów związanych z edukacją, wychowaniem i propagowaniem zdrowego stylu życia poprzez wybór odpowiedniego sposobu odżywania. W zajęciach wzięli udział uczniowie klas II i III Technikum w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych. Pierwsze spotkanie zorganizowała nauczycielka przedmiotów zawodowych gastronomicznych Marzena Sobczuk-Puc. Na początku spotkania odbyła się krótka pogadanka na temat zdrowej żywności,  która miała na celu zwrócenie uwagi jakie korzyści płyną z prawidłowego odżywiania.  Niestety, większość z Nas nie dostrzega żadnego związku między pokarmem, który codziennie spożywa, a poziomem samopoczucia i stanem zdrowia. Wiele osób większą uwagę zwraca  na inne elementy życia, zapominając, co w nim tak istotne – ZDROWIE! Następnie młodzież została podzielona na cztery grupy, których zadaniem było przygotowanie  potraw z warzyw i owoców. Grupie pierwszej ( Marta Prucnal, Gabriela Plizga, Alicja Marciniak  i Karolina Kraska, kl. II bT ), przypadł udział wykonania sałatki owocowej w której dominowała bogata gama produktów takich jak:   kiwi, winogrona, banany, jabłka, mandarynki, pomarańcze, granaty,  melony, liczi, migdały, żurawina suszona i orzechy. Owoce skropiono odrobiną soku z cytryny i  likieru pomarańczowego. Całość podano w pięknie wyrzeźbionym arbuzie. Dodatkowo każda uczennica za pomocą noża tajskiego do carvingu samodzielnie wykonała dla siebie „koszyczek” z melona, który posłużył za talerzyk na sałatkę owocową. Grupa druga (Iwona Woś, Agnieszka Puzio, Justyna Ściuk, III bT ), wykonały białe brownie z malinami – rodzaj ciasteczkowych muffinek. Coś prostego, jednak pracochłonnego i wymagającego zamiłowania do wypieków. Kolejna grupa dziewczyn: (Agata Gielar, Marzena Surdyka, Magdalena Kołodziej i Anna Kida, III bT), wykonały kurczaka na sałatce w skład którego wchodził mix sałat z rukolą, cykorią radicchio i escaroli oraz pomidorki cherry, ogórki, cebula biała i czerwona, a także ser favita. Całość skropiona octem balsamicznym i przyprawiona francuską musztardą do smaku. Uczennice z klasy II bT, Magdalena Dudek, Patrycja Drelich, Monika Sondej, Angelika Śliż przygotowały trzy rodzaje Smoothie: awokado z bananem, mango i ananasem oraz mango z borówką amerykańską.  Smoothies to rodzaj koktajlu ale różni się tym, że zazwyczaj jest bez nabiału i miksuje się go z lodem aż do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Przygotowuje się go zwykle na bazie owoców, ale można też zrobić smoothies warzywne. To istna witaminowa bomba. Awokado działa odmładzająco, zawiera bowiem nienasycone kwasy tłuszczowe obniżające poziom cholesterolu we krwi, witaminy A i E zapobiegające zmianom nowotworowym, cenne również dla wyglądu skóry i włosów, a także potas regulujący rytm serca i pracę systemu nerwowego. Ma tylko jedną wadę – tuczy. Banany z kolei obniżają poziom cholesterolu we krwi, pomagają w niestrawności, wzdęciach, zapobiegają wrzodom żołądka, mają działanie przeciwbakteryjne, regulują poziom cukru (niedojrzały) i pomagają przy odchudzaniu. Borówka działa odkażająco, zapobiega biegunkom, wzmacnia układ odpornościowy, ma działanie moczopędne, zmniejsza stężenie cukru we krwi. Na samym końcu wszyscy wspólnie usiedliśmy do stołu by dokonać oceny organoleptycznej wykonanych potraw podziwiając ich piękno i estetykę.

Zdrowo jesz – nie chorujesz. A w prezencie dostajesz efekt uboczny – tracisz zbędne kilogramy i poprawiasz własne samopoczucie.

To działa!

Marzena Sobczuk-Puc

 

 

Szczęśliwy numerek:

Projekty:

logoset EFS, Kapitał Ludzki Narodowa Strategia Spójności, Przejdź na zawodostwo, Wojewódzki Urząd Pracy w Rzeszowie
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego
CZŁOWIEK - NAJLEPSZA INWESTYCJA

Zespół Szkół w Sokołowie Młp.

ul. Lubelska 37, 36-050 Sokołów Młp.
tel/fax: 17 7729 009
e-mail: zssokolow@wp.pl